[]
  

 PB 76 · FI-67100 · Kokkola · FINLAND
 ph +358-6-8313 325 · fax +358-6-834 9825
 www.gbk.fi · gbk@gbk.fi  Uutisia · Nyheter 2003 


30.06. Oavgjort med mersmak för GBK i Uleåborg 
Efter att i början på säsongen haft problem med att hålla tätt bakåt, verkar GBK äntligen ha fått ordning på försvaret. I söndagens bortamatch mot starka AC Oulu höll GBK:s fyrbackslinje igen nollan, och tack vare grunden som försvaret lade, kunde GBK resa tillbaka till Karleby med en poäng i bagaget efter 0-0.

Trots 0-0 mot ett av seriens topplag, var GBK:s manager Tom Engberg inte helt nöjd med en poäng.
- I slutet av matchen hade vi en boll inne, men någon av domartrion signalerade inte för mål. Vi var ute efter tre poäng, och med lite tur hade vi nått vårt mål, rapporterar Engberg.
Situationen som Engberg hänvisar till kom i slutet av matchen då GBK hade en av sina tretton (13!) hörnor. Mittbacken Joni Koppinen nådde bollen först, och fick iväg en nick som såg ut att räddas på fel sida av mållinjen.
En bra chans hade också Pekka Kainu som kom fri med målvakten i första halvleken, men utan önskat resultat.
Helt ofarliga var inte heller AC Oulu. GBK hade det mesta av spelet i början och slutet av matchen, men i mitten var det hemmalaget som hade händelserna under kontroll. Närmare än två ribbskott kom man dock inte.
- Med tanke på händelseutvecklingen var oavgjort nog ändå inte ett orättvist resultat. Oulu har många bra spelare, och kommer säkert att tillhöra tabelltoppen även i fortsättningen, kommenterar Engberg.
GBK ställde upp med en 4-3-3-formation med Anatoli Kretov, Joni Koppinen, Gennadi Judin och Valeri Matyash i backlinjen. På mittfältet spelade Krister Sundell, Vitali Kut och Vitali Kretov. I anfallet började Antti Peltonen, Timo Peltola och Pekka Kainu. Målet vaktades framgångsrikt av Jukka-Pekka Kivimäki-Wikman
Gennadi Judin fångade som vanligt juryns blickar, och fick priset som GBK:s bästa spelare.
För GBK:s del fortsätter serien med två hemmamatcher. Först FC Korsholm på onsdag, och en vecka senare Närpes Kraft. Kraftmatchen har flyttats fram till 9.7 på grund av tomatlagets cupmatch på veckoslutet.
- Vi har bra stämning i laget. Målet är utan tvekan att ta sex poäng på våra två följande matcher, säger Engberg.
    [Norra Sporten]
27.06. Bortaseger för GBK II 
GBK II avslutade grundserien med att besegra Oulaisten Huima i Oulais. GBK II vann med matchens enda mål.

Det var Janne Pylkkänen som gjorde målet. I den 79:e minuten sköt han från 20 meter ett skott som resulterade. 
- Vi spelade absolut inte bra, men bättre var vi, kommenterar Klaus Johansson, tränare för GBK II.
Huima spelade med åtta man i försvaret. GBK försökte slå hål på det, men fick jobba i 79 minuter innan det var dags.
Efter GBK:s och matchens enda mål måste Huima öppna sig.
- De satsade på bara tre i försvaret vilket gav oss ytor framåt. Vi hade många chanser att öka på vår ledning.
Markus Uusimäki, Tommi Kanala samt liberon Tero Karhu jobbade bra i GBK II.
    [Norra Sporten]
25.06. Viitala skrev på 
Timo Viitala spelar resten av säsongen med GBK:s division I-lag. Det blev klart på tisdagkväll när parterna skrev kontrakt. I hemmamatchen mot VPS ingick Viitala i GBK:s öppningselva, men var i det skedet ännu utan kontrakt.
Timo Viitala, född 1979, spelade i GBK även säsongen 2002.
    [Norra Sporten]
24.06. Oavgjort mellan GBK II och IK Myran 
Efter mycket dramatik slutade måndagkvällens match mellan GBK II och IK Myran oavgjort 3-3 efter 1-1 i pausen. Mindre än tio minuter återstod när hemmalaget GBK II ökade på sin ledning till 3-1, men nedervetillaget gav sig inte utan kämpade sig till oavgjort.

GBK II öppnade en aning bättre, men som helhet var den första halvleken jämn. Målen kom just före pausen. I den 43:e minuten fintade Peter Björkgård bort en Myran-back, passade till målet där Kim Huuhka ordnade in 1-0.
I slutsekunderna fälldes Jukka Taivassalo inom straffområdet och Tuomas Puutio gjorde inget misstag från elva meter, 1-1.
I övrigt noterades för GBK ett par chanser, Tommi Kanalas finter som avslutades med skott bara hårfint förbi målet samt Marko Yli-Tokolas fina passning till bakre stolpen där Björkgård inte riktigt lyckades glida in bollen.
I Myran bjöd Janne Laakso på två riktigt fina skruvade långskott, men båda gick lite på fel sida av stolpen.
I den andra halvleken var det bäddat för GBK-seger. Efter bra inledning var det inte alls orättvist när Markus Uusimäki skarvade in 2-1 på en hörna av Kanala. Å andra sidan var hörnan tvivelaktig och luktade istället frispark för gästerna.
GBK II fortsatte att dominerade. Uusimäki spelade fram en jättechans åt Björkgård, men istället för direktskott valde han att vänta och då kunde gästernas försvar täcka skottet.
84 minuter hade spelats när GBK II fick straffspark. Ett domslut som gästerna inte gillade när Mats Åstrand tacklades i situationen före. Straff blev det och Yli-Tokola gjorde inget misstag, 3-1.
Karl-Erik "Kea" Nyberg, tränare för IK Myran gjorde taktiskt rätt när han bytte in Martin Ahlskog som kan det här med långa inkast. Och visst var det just Ahlskog som bäddade för målen i slutminuterna. Myrans 2-3 mål kom i den 86:e minuten. Ahlskogs inkast nickades in av Mikael Lauren, också han inhoppare.
Och i den nästsista minuten gav Ahlskog igen ett långt inkast som Lauren nickade vidare och Jukka Taivassalo nickade bollen i mål, 3-3. 
Spännade och dramatisk avslutning.
GBK II får skylla sig själva. I 2-1 och speciellt i 3-1 hade man matchen i sina händer, men släppte taget. Tommi Kanala, Markus Uusimäki och Peter Björkgård gjorde ofta bra ifrån sig. Marko Yli-Tokola var sin vana trogen bra.
Starkt gjort av IK Myran att komma igen. Janne Laaksos spel var sevärt. Mats Åstrand jobbade bra i försvaret. Ahlskog och Mikael Lauren gjorde lyckade inhopp. Myran har nu gjort tio av sina tolv mål på specialsituationer.
    [Norra Sporten]
19.06. GBK vann derbyt - Skön seger och inte ens i överkant 
GBK kammade hem en skön trepoängare i onsdagens derbymatch mot VPS. GBK:s seger skrevs med 1-0 och hemmalaget vann helt rättvist. Sett på spelet och antalet målchanser var segern till och med i underkant. Matchens enda mål kom i den 53:e minuten och gjordes av Valery Matyash.

Målet kom efter ett snyggt anfall. Vitaly Kretov lyfte ett inlägg till straffområdet där Timo Peltola nickskarvade bakåt och friställde Valery Matyash som sköt bollen in bakom VPS-målvakten Kalle Luode.
- Alla kämpade bra idag. GBK-spelarna spelade med stort hjärta och rätt inställning, löd hemmatränaren Grigorij Jevtutjenkos första glada kommentar efter matchen.
- Det var bra disciplin i vårt spel, tillade han. Visst var han också missnöjd med tanke på hur många chanser GBK slarvade då det gällde att punktera matchen. 2-0 var flera gånger närmare än gästernas 1-1.
- Man borde utnyttja chanserna för att undvika eventuell panik på slutet, säger Grigorij.
Andre tränaren Kim Huuhka delade också mycket beröm för hela laget. Valery Matyash och Vitaly Kretov blev rättvist belönade. Pekka Kainu var en annan som jobbade otroligt mycket.
- På ett sätt var det just Kainu som visade vägen och tände laget i den andra halvleken. Han visade hur man kämpar och jobbar både offensivt och defensivt, berömmer Huuhka.
Stephen Ward, tränare för VPS, var inte alls lika glad.
- Vi hade helt fel inställning. På det här sättet kan man inte vinna matcher. GBK hade mera vilja och vann så gott som alla närkamper.
- Vi var för nöjda med 0-0. Lite mera började vi spela efter deras mål, men överlag var det dåligt, sade Ward.
GBK öppnade piggt och redan i den tredje minuten fick Matyash en bra chans, men han valde att skjuta med kraft vilket resulterade i att bollen gick klart över målet.
GBK:arna var farligare framåt. Pekka Kainu avancerade ofta farligt på kanten, likaså hade Timo Peltola ett fint förarbete på kanten, men de sista passningarna nådde inte fram. Gennadi Judins långskott vållade problem för Kalle Luode, men han klarade sig.
För vasalaget noterades en bra chans i den första halvleken. Det var på en hörna som GBK:s försvar måste rädda på mållinjen.
Den andra halvleken var för det mesta klar GBK-dominans. Målet kom i den åttonde minuten. På grund av skador måste GBK byta ut Kenneth Hellsten och Anatoli Kretov, men ersättarna Joni Koppinen och Jussi Roiko kämpade också fint.
2-0 hängde flera gånger i luften. Matyash hade en nick som gick bara lite förbi målet. Roiko bjöd på ett hårt skott som Luode klarade. Ett fint GBK-anfall avslutades med skott av Tuomo Paavolainen, också en pigg inhoppare, och bollen träffade ribban.
Roiko serverade två fina bollar åt Peltola, men alltid klarade sig gästerna.
VPS hade egentligen en farlig chans i den andra halvleken. Ville Laakkonen fick ett nickläge, men han lyckades inte få bollen mot hemmamålet.
Prisbelönade blev hemmalagets Vitaly Kretov, Valery Matyash, Pekka Kainu samt gästernas Jukka Sauso, Toni Hevonkorpi och Toni Hahto.
    [Norra Sporten]
16.06. GBK II bättre än Reima 
GBK II var bättre än lokalkonkurrenten Reima i söndagens division III-match i Yxpila. GBK II vann med klara siffror, 4-0 och pausen skrevs 3-0.

GBK II fick en bra start när Reima slarvade redan i den fjärde minuten och Peter Björkgård kunde lugnt promenera bollen in i ett tomt mål.
GBK II ägde spelet och i den femtonde minuten var det nära 2-0. Efter fint förarbete av Björkgård sköt Markus Uusimäki i stolpen.
Nära mål för GBK var det också när Antti Kuuselas fina skott gick bara hårfint förbi hemmamålet.
2-0 till GBK II kom i den 28:e minuten. Markus Uusimäkis fina långskott resulterade. GBK:s tredje mål kom sju minuter före pausen. Med stor kyla rundade Björkgård först bort målvakten, fintade ännu bort en back och placerade sedan bollen i mål.
Reimas bästa chans i den första halvleken var Petri Isoahos långskott, men Gustav Långbacka i GBK:s mål räddade.
Matchens fjärde mål kom en kvart efter pausen. Målvakten Timo Junttila halvklarade Antti Kuuselas skott och Oscar Hagström kunde ordna in returen.
För Reima noterades ett stolpskott. GBK II skapade mera farligheter och med bättre skärpa kunde gästerna ha gjort flera mål.
Jämna insatser i Reima som skulle behöva en seger för att få tillbaka självförtroendet. Lite plus åt Mikko Ahonen, Mika Heikkilä, Petri Isoaho och Sami Nygård.
GBK:s försvar med liberon Marko Yli-Tokola i spetsen jobbade säkert matchen igenom. Ny spelplats för "Kyy", men han trivdes bra som libero. Peter Björkgård och Markus Uusimäki var ofta farliga framåt. Tommi Kanala kan också nämnas från ett överlag jämnstarkt lag.
Lina Långbacka gjorde domardebut i division III och gjorde riktigt bra ifrån sig.
    [Norra Sporten]
15.06. Storförlust för GBK - VG-62 avgjorde efter pausen 
En dålig andra halvlek fällde GBK i lördagens bortamatch mot VG-62 i Nådendahl. Efter 0-0 i pausen smällde VG in fyra mål, alla på specialsituationer. Poängen stannade i Nådendahl med 4-0. Mika Mäkitalo gjorde hattrick för hemmalaget.

GBK hade en annorlunda uppställning, 4-3-1-2. Backlinjen bestod av Joni Koppinen, Gennadi Judin, Vitaly Kretov och Anatoli Kretov. Framför dem spelade Vitaly Kut, Tuomo Paavolainen och Krister Sundell. Antti Peltonen däremot spelade ovanför den här trion. På spets hade man Sami Kähkölä och Pekka Kainu. Målet vaktades av Janne Björkgren.
Precis som mot RoPS fick GBK inleda i medvind. Gästerna gjorde en bra första halvlek och hade hand om spelet.
- Vi skapade också chanser. Närmast ett mål kom vi när Judin nickade på en hörna och deras försvar räddade på mållinjen, berättar managern Tom Engberg.
GBK hade chanser, men tog inte vara på dem.
Efter pausen tog hemmalaget över. Matchens första mål kom i den 52:a minuten. Mika Mäkitalo sköt en hörna direkt i mål.
Just innan hade GBK:s Kähkölä en bra målchans, men utan resultat.
2-0 kom i den 57:e minuten. På en frispark blev det målvaktsretur och Mikko Harjanne ordnade bollen i mål.
I den 77:e minuten sköt Mäkitalo en frispark direkt i mål, 3-0. Två minuter senare sköt samma man in 4-0 på straff.
GBK gjorde ingen dålig första halvlek, men i den andra uppträdde laget tamt. Detta trots att man förberett sig bra. GBK lämnade Karleby redan i fredags och övernattade i Björneborg. Försvarsmässigt var det ingen lyckad dag eftersom VG gjorde fyra mål på specialsituationer.
Mäkitalo med tre mål var bäst i hemmalaget. Sami Salomaa jobbade säkert i försvaret.
På onsdagen krävs det nya tag av GBK. Då kommer VPS på besök.
    [Norra Sporten]
13.06. GBK II föll stort - Wargh fyramålsskytt 
Det gick inte vägen för GBK II i torsdagens hemmamatch mot Nykarleby IK. Gästerna vann med hela 6-0 efter 3-0 i pausen. Mathias "Frille" Wargh var igen i farten. Han gjorde fyra mål för NIK.

Wargh har nu spelat fyra matcher och gjort sexton (!) mål.
Igår fick han en pangstart när GBK slarvade redan i den andra minuten och Wargh kunde rulla in 1-0 i ett tomt mål.
Spelmässigt var det betydligt jämnare än vad paussiffrorna visar. GBK II hade för det mesta bra spel på mittfältet där Tommi Kanala och Timo Viitala jobbade bra. Hemmalaget hade ändå svårt att skapa chanser.
NIK ryckte ifrån under halvlekens sista fem minuter. I den 40:e minuten kom Wargh fri och gjorde gästernas andra mål. Två minuter senare ökade Andreas Haglund på till 3-0.
För hemmalaget noterades ett stolpskott av Kanala.
I den andra halvleken satsade GBK II mera framåt. 72 minuter hade spelats när Haglund gjorde sitt andra mål. Fyra minuter senare gjorde Wargh 5-0 och i den 86:e minuten gjorde samma man 6-0.
Tommi Kanala, Markus Uusimäki och Timo Viitala var de bästa i GBK II.
I NIK utmärkte sig Wargh, Haglund samt målvakten Jonas Klingenberg.
    [Norra Sporten]
09.06. GBK första nederlag - RoPS vände efter pausen 
GBK åkte på säsongens första förlust när ett starkt RoPS kammade hem full pott från Karleby. GBK föll med 1-2 efter 1-0 ledning i pausen. I mitten av den andra halvleken lyckades RoPS göra två mål inom loppet av fyra minuter.

Trots förlusten behöver GBK absolut inte skämmas för sin insats. Tränaren Grigorij Jevtutjenko var också delvist nöjd med helheten.
- Det var inget fel på inställningen. För det mesta är jag nöjd och det var på den offensiva sidan som vi kunde ha gjort det bättre, säger Grigorij.
Det var i den andra halvleken som GBK:s spel blev sämre framåt. RoPS tog tag i spelet, men hade svårt att skapa chanser.
- Trots att RoPS ägde spelet hade vi bra kontroll över det hela. Deras 1-1 mål luktade starkt av offside. Baklängesmålet resulterade i besvikelse och då kunde RoPS göra snabbt sitt andra mål.
- Jag hade varit helt nöjd med en poäng och riktigt orättvist hade det inte varit, kommenterar tränaren.
GBK fick spela första halvleken i medvind. Det var ändå RoPS som var nära att chocköppna. I den första minuten hade RoPS två jättelägen, men hemmamålvakten Janne Björkgren bjöd på två härliga enhandsräddningar.
Inledningen var fartfylld och GBK spelade bra. Överlag en bra första halvlek av hemmalaget som tog ledningen i den åttonde minuten. RoPS-försvaret täckte med handen Sami Kähköläs inlägg. Solklar straffspark, men domaren tyckte att felet skedde utanför straffområdet. Det blev frispark från kortlinjen och det hela resulterade i mål. På Kähköläs frispark blev det kalabalik framför målet och slutligen var det gamla räven Gennadi Judin som avslutade med skott i mål.
Trots GBK-dominans var det mycket nära 1-1 just före pausen. Tibor Markus gav ett inlägg och Zeddy Saileti nickade farligt. Björkgren tänjde sig till en fin räddning.
Efter pausen fick RoPS sedan vinden i ryggen. RoPS tog hand om spelet, men GBK hängde bra med. GBK hade också några kontringar, men de sista passningarna gick fel.
I den 21:a minuten fick Tibor Markus ett jätteläge, men sköt rakt i famnen på Björkgren. En minut senare måste hemmamålvakten ändå ge sig. RoPS undvek GBK:s offsidefälla och en frispelad Saileti lobbade snyggt och behärskat bollen i mål, 1-1.
Fyra minuter senare kom ett inlägg till bakre stolpen där Matias Turpeinen nickade in gästernas segermål. Turpeinen, som var inhoppare, visade vägen för det gästande laget. Otur hade han i slutet då han på nytt blev skadad.
GBK kom egentligen inte till målchanser. I trängd läge svängde Vitaly Kut och fick iväg ett skott, men bollen seglade över målet.
RoPS kunde ha gjort ett mål i slutet, men då gjorde Björkgren igen ett lyckat ingripande.
Gennadi Judin fick de flesta priserna i GBK. Björkgren jobbade mycket bra i målet och kunde också ha belönats. Som helhet en bra kampinsats av hela det röd-vita laget. Truppen var smal i söndags eftersom både Anatoli Kretov och Antti Peltonen var skadade. Dessutom måste Kenneth Hellsten lämna arenan i början av den andra halvleken.
I RoPS vimlar det av skickliga spelare. GBK föll mot ett bra lag. Ett lag som säkert kämpar om avancemang. Tibor Markus och Janne Järvinen prisbelönades. Plus också för Juho Kirjonen, Matti Kutila samt inhopparna Mika Hänninen och Matias Turpeinen.
RoPS-tränaren György Hamoni var nöjd efter matchen.
- En riktigt bra seger. I den första halvleken hade GBK medvind och dominerade. Efter pausen började vi bättre bygga upp vårt spel. Vi fick greppet och äntligen tog vi också vara på chanserna. T.ex. mot Viikingit missade vi många fina målchanser. Våra inhoppare jobbade piggt idag, kommenterade Hamoni.
    [Norra Sporten]
08.06. GBK II utan chans mot Esse IK 
GBK II var utan chans i lördagens bortamatch mot Esse IK. Esselaget avgjorde snabbt, 5-0 inom loppet av 39 minuter. Slutligen vann hemmalaget med 5-1 (5-0).

I den första halvleken bjöd Esse IK på helt strålande spel. Laget dominerade stort och gästerna hängde inte alls med. Den andra halvleken var sedan jämnare när Esse IK slog av på takten. Marko Yli-Tokola prickade in GBK:s tröstemål. I den andra halvleken noterades två stolpskott för hemmalagets Glenn Sundqvist.
Förutom bra spel i den första halvleken hade Esse IK också på utdelning på chanserna. På 7-8 chanser blev det fem mål.
I den åttonde minuten bredsidade Glenn Sundqvist in 1-0 på ett inlägg av Jan Korin. I den 23:e minuten gjorde Korin mål på en målvaktsretur.
Fyra minuter senare ökade Sundqvist på till 3-0. I den 30:e minuten nickade Christian Porthin in 4-0. Enligt de som håller reda på statistik inom Esse IK konstaterade att det var Christians första mål sedan 1995, eller var det kanske 1985, 1975.....
- Det var väl -95, småler Esse IK:s tränaren John-Thomas Ahlvik.
I den 39:e minuten gav Petter Granroth ett inlägg som Niklas Hägglund ordnade i mål.
Bäst i GBK II var Yli-Tokola, Markus Uusimäki och Peter Björkgård.
I Esse IK var det jämnstarka insatser. Laget gjorde en bra match och en extra bra första halvlek. Plus för Korin, Sundqvist, Östen Ray och Henrik Pedersen.
    [Norra Sporten]
02.06. GBK:s första trepoängare - resultat via bra försvarsspel 
GBK kammade hem säsongens första seger när laget i söndags fick besök av Honka. Timo Peltolas straffmål blev matchens enda fullträff och karlebylaget kunde glädjas åt tre poäng. Efter 1-0 segern är GBK fortfarande obesegrad och efter söndagens match var det förstås lättade och glada miner bland de rödvita.
- Vi gjorde det här via säkert försvarsspel. Vi gick in för att inte släppa baklängesmål och framåt kommer det förr eller senare, kommenterade planens bästa spelare, GBK:s Gennadi Judin. "Genna" gjorde hemmapremiär för den här säsongen och var den fadergestalten som dominerade i försvaret.
- Tre poäng var viktigt och bra. Dagens recept var att lyckas via ett bra försvarsspel, kommenterade också tränaren Grigorij Jevtutjenko. Han var nöjd med Judin, men inte enbart med hans insats utan ville berömma hela lagets försvarsspel.
- Bra försvarsspel och bra inställning. Med samma inställning kommer vi ännu att ta många poäng, sade Grigorij som i söndagens öppningselva satsade på några färska spelare eftersom programmet varit tungt, tre matcher inom en vecka. Timo Peltola var första gången med från start. Krister Sundell vilade mot Rakuunat och på söndagen var han en viktig länk i laget, speciellt försvarsmässigt.
Jari Europaeus, som tränar Honka, rosade också Gennadi Judin.
- Jag beundrar hans spel och insats, men är samtidigt orolig över vad vi gjort fel eftersom en 40-åring kan dominera sådär stort. Han höll ju lekstuga med oss, suckade Honkas tränare.
Honka har åkt på tre stycken uddamålsförluster.
- I de tidigare matcherna har vi skapat bra med målchanser, men den här gången var de lätträknade. Vi uppträdde dåligt och anemiskt. Det blev på tok för många felpassningar. Arbetsviljan är inte den rätta och vi får nog skärpa oss. Annars tar vi inga poäng alls. Vi måste få hjärtat med, sade Europaeus och betonade att något måste göras. Både han själv och spelarna måste komma igen.
Söndagens match, som bevittnades av 875 åskådare, bjöd på tempo och kamp. I den första halvleken trivdes bollen mera på Honkas planhalva. GBK:s Timo Peltola fick helt överraskande ett friläge, men placerade bollen förbi målet. I ett tag spelade GBK med åtta utespelare när två spelare på grund av skador var utanför plan. Redan i den 21:a minuten måste man byta ut Anatoli Kretov. Inhopparen Antti Peltonen gjorde en mycket pigg insats
I den 33:e minuten fick GBK straffspark när Honkas försvar fällde Valery Matyash. Timo Peltola placerade med kyla in 1-0 från elva meter.
Just före pausen fick Peltola iväg ett bra skott som målvakten Tuomas Peltonen parerade till hörna.
Honka hade egentligen inte en enda riktigt nämnvärd chans i den första halvleken.
Närmast ett mål kom Honka strax efter pausen när Tero Pilvi nickade en hörna i stolpen.
GBK spelade säkert försvarsspel och gav inte Honka kvitteringschanser. Tjugo minuter före slutet såg det ändå farligt ut när Jani Simanainen sköt en farlig frispark som målvakten Janne Björkgren räddade. Situationen fortsatte med två farliga skott som GBK:s försvar täckte fint.
Under den sista kvarten började GBK få kontringar till stånd. Närmast 2-0 kom hemmalaget när Peltonen spelade en fin boll åt Pekka Kainu på kanten. Kainu avancerade och fick iväg ett bra skott som målvakten räddade till hörna.
I slutminuterna satt hemmapubliken som på nålar. Man kom väl ihåg vad som hände i matchen mot OLS. Den här gången lyckades GBK hålla undan och stor glädje bröt ut när huvuddomaren Jukka Aaltio, f.d. lochteåbo, visslade matchen slut.
Ingen överraskning att Judin fick priset som planens bästa spelare. Vidare belönades i GBK målvakten Janne Björkgren som skötte sin uppgift mycket bra. Nollan har han hållit i 180 minuter. Tuomo Paavolainen och Antti Peltonen belönades också. Krister Sundell och Vitali Kretov utmärkte sig också.
Prisbelönade i Honka blev Timo-Jaakko Messala, Janne Kauria och Jani Simanainen.
På söndagen spelar GBK hemma mot RoPS från Rovaniemi.
    [Norra Sporten]
30.05. GBK håller stilen - oavgjort mot Rakuunat 
Inga vinster och inga förluster. Efter tre omgångar har GBK samlat ihop tre poäng och gjort det på tre oavgjorda matcher. På torsdagen spelade GBK 0-0 borta mot Rakuunat i Villmanstrand.
Rakuunat tog sin första poäng, men har ännu inte öppnat målkontot i serien.
- Vi kom hit för att ta tre poäng, men får nog vara nöjda med oavgjort, kommenterar Peter Finell som var GBK:s lagledare på torsdagen.
- Matchen var tät och jämn. Det var mest kamp på mittfältet. Målchanserna var lätträknade och det oavgjorda resultatet var helt rättvist, säger Finell.
I den första halvleken skapade varkendera lagen målchanser. Lika händelsefattigt var det också i den andra. Matchens farligaste chans noterades för GBK. Efter ett fint anfall fick Vitaly Kut iväg ett skott som gick endast hårfint förbi hemmamålet.
Rakuunat hade inga nämnvärda chanser. GBK:s försvar skötte sig mycket säkert i 90 minuter. Det var första gången karlebylaget höll nollan i år.
Gennadi Judin var bergsäker nere och prisbelönades. Tillsammans med Kenneth Hellsten, Joni Koppinen och Valery Matyash bildade han ett bra försvar. I målet gjorde Janne Björkgren säsongdebut och skötte mycket bra. Alla inlägg plockade han åt sig.
Stort plus i GBK också för Tuomo Paavolainen på mittfältet.
Rakuunat är, trots noll mål framåt på tre matcher, ett spelskickligt lag och bjuder på rörligt och snabbt spel.
För GBK:s del fortsätter serien på söndagen. Då kommer ett intressant Honka på besök. På grund av önskemål från Honka blir det matchstart redan klockan 16.30.
- Hoppas det kommer mycket publik. Vi går in för att ta den första segern, lovar Peter Finell.
I Villmanstrand sågs matchen av 212 betalande.
    [Norra Sporten]
30.05. Målrikt i Yxpila, KPS bättre i derbyt 
GBK II och KPS bjöd på en målrik derbymatch när lagen drabbade samman på Yxpila-plan. KPS var slutligen steget före och vann med 6-2 efter 2-1 ledning i pausen. GBK spelade över halva matchen med en man mindre.
GBK II inledde bäst och ibörjan såg det lovande ut för "hemmalaget" som denhär gången spelade med blåa skjortor. Redan i den andra minuten hade Markus Uusimäki en lobb som landade på ribban. Strax efter fick GBK en hörna och på den nickade Janne Pylkkänen bra, men KPS-försvaret räddade på mållinjen.
I den femtonde minuten gav Ari Kangasniemi en härlig passning som friställde Uusimäki vars lobb denhär gången studsade just framför ett tomt mål och fortsatte över ribban. Så långt hade GBK II absolut marginalerna emot sig. Å andra sidan hade KPS just före Uusimäkis andra chans missat ett friläge.
I den 29:e minuten tog KPS ledningen. Harri Syri jobbade fint på vänstra kanten, serverade ett fint inlägg till målet där Ossi Heiti från närhållet sköt bollen i mål, 0-1.
Tre minuter senare fick Tommi Kanala sitt andra gula kort, blev utvisad och GBK II måste fortsätta med en man mindre.
I den 35:e minuten var det passivt försvarsspel av GBK II när Tommi Wiklund fick god tid på sig inom straffområdet. Han fick fritt vända och flytta på bollen innan han sköt in 2-0.
Några sekunder före pausen reducerade GBK II. Många tyckte att det var Markus Uusimäki som tåade in 1-2 från närhållet, men enligt domarna gick bollen slutligen in via Marko Yli-Tokolas fot. "Kyy" fick därmed målet på sig.
Ett viktigt mål för GBK II, trodde man. KPS kom starkt efter pausen och avgjorde snabbt. I den fjärde minuten gav Petri Forsell en hörna som Marko Piispanen snyggt nickade in via ribban. Fyra minuter senare gav Aki Sipilä ett inlägg från kortlinjen och Erkki Kangasvieri skarvade in 4-1 till KPS. Två minuter senare sköt samma Kangasvieri in Palloseuras femte mål. Ett snyggt skott från aderton meter och GBK:s målvakt Gustav Långbacka var chanslös.
I den 28:e minuten sköt Kangasvieri i stolpen och var alltså mycket nära hattrick.
Marko Yli-Tokola svarade för GBK:s 2-5 reduceringsmål innan Marko Piispanen fastställde slutsiffrorna.
    [Norra Sporten]
26.05. HBK - GBK II 0-2, Yli-Tokola tvåmålsskytt 
Marko Yli-Tokola i GBK II blev tvåmålsskytt i söndagens division III-match mellan HBK och karlebylaget. Matchen i Kronoby slutade 0-2 och målen kom i slutminuterna.
I den spelmässigt jämna och mållösa första halvleken hade HBK rikligt med målchanser att avgöra matchen. GBK II hade visserligen också chanser, men HBK ändå de klart flesta och bästa. HBK missade bland andra tomt mål.
Med bättre skärpa i avslutningar skulle HBK ha gjort livet surt för gästerna.
I den andra halvleken var det mest spel på mittfältet. HBK hade en gång bollen förbi målvakten, men GBK:s försvar räddade på mållinjen. I andra ändan hade GBK II en liknande chans som HBK:arna räddade på linjen.
I den 85:e minuten kom matchens första mål. Marko Yli-Tokola tog emot en krossboll och slog mycket säkert in 0-1.
HBK satsade förstås framåt och det var på en kontring som gästerna punkterade matchen, 0-2 och Yli-Tokola målskytt.
Jämna spelarinsatser i båda lagen, men stort plus för GBK:s tvåmålsskytt.
På torsdagen spelar GBK II derbymatch mot KPS och matchstart redan klockan tretton. HBK däremot spelar samma kväll borta mot Pedersöre FF.
    [Norra Sporten]
25.05. Oavgjort igen för GBK, Kretovs utvisning förvånade 
Också GBK:s andra match slutade oavgjort. Karlebylaget gästade PP-70 i Tammerfors och matchen slutade 2-2. I pausen ledde GBK med 2-1. Vitali Kretovs diskutabla utvisning i slutet väckte diskussion ännu efter matchen.
GBK:aren blev nerknuffad på egen planhalva. Han protesterade inte och ville inte ens ha frispark, men ändå tyckte domaren att Kretov filmade. Han drog fram det gula kortet och eftersom Kretov blivit varnad redan i den första halvleken resulterade det förstås i rött kort. Då hade man spelat i 77 minuter.
- Ett horribelt domslut. Det tyckte också de lokala skribenterna efter matchen, suckar managern Tom Engberg. GBK:s bänk protesterade förstås högljutt med den påföljden att just Engberg förpassades till läktaren.
Utvisningen resulterade i att PP-70 pressade hårt under den sista kvarten. PP hade hörnor och frisparkar, men GBK lyckades hålla undan.
- Slutligen var väl oavgjort rättvist, erkänner Tom Engberg.
Matchen öppnades i piggt tempo där båda lagen spelade bra och det var mycket kamp. I den elfte minuten nickade hemmalagets Kai Nyyssönen i stolpen. En minut senare kom 1-0. En frispark gavs till målet där Timo Etelämäki styrde bollen in.
GBK kom ändå starkt igen. Målvakten räddade Jussi Roikos skott till hörna. Den hörnan gav Pekka Kainu och det var Roiko som nickade in 1-1.
GBK tog över och dominerade kraftigt. Ledningsmålet kom en minut före pausen. GBK:s Pekka Kainu bröt en PP-passning, friställde direkt Sami Kähkölä som sprang solo från halva plan. Med vänstra foten placerade Sami bollen i mål.
Efter pausen hade GBK häng på ett tredje mål. Helt överraskande fick Kainu ett friläge 3-4 meter från målet, men sköt rakt på målvakten.
I den 63:e minuten var det dags för 2-2. Efter en hörna blev det mycket kalabalik framför GBK:s mål. Bollen träffade också ribban innan Samuli Laitala kunde trycka in kvitteringen.
Sedan var det jämn kamp tills det ovannämnda hände.
Krister Sundell och Jussi Roiko prisbelönades i GBK där Gennadi Judin gjorde säsongpremiär. På torsdagen spelar GBK borta mot Rakuunat. På söndagen blir det hemmamatch mot Honka.
    [Norra Sporten]
25.05. GBK:s damer slog VPS 
GBK:s damer inledde division II med att besegra VPS i Vasa. GBK vann med 1-0.
Matchens enda mål kom i den 34:e minuten och gjordes av Noora Kykyri.
GBK dominerade matchen och vann helt rättvist.
- Vi hade ett ganska reservbetonat lag, men flickorna gjorde mycket bra ifrån sig, berömmer GBK:s tränare Klaus Johansson.
- Vi kontrollerade matchen och egentligen hade VPS inte en enda riktigt bra målchans, berättar han.
I GBK jobbade alla bra, men extra plus för Saija Järvi, Nina Joukainen och Saila Puumala
    [Norra Sporten]
22.05. KPV-j - GBK 0 - 7 
GBK krossade lokalkonkurrenten KPV-j med hela 7-0 i derbyt som spelades på Björkhagens grus. I pausen ledde GBK med 5-0.
GBK dominerade den första halvleken. Laget gjorde fem mål och avgjorde matchen.
I den andra halvleken fortsatte de rödvita att kontrollera spelet. Nämnas kan att GBK:s målvakt, Marjo-Riitta Keto, behövde inte göra en enda räddning i matchen.
GBK:s Saila Puumala gjorde hattrick, tre mål. Outi Laitinen prickade in två strutar och övriga gjordes av Johanna Koivusalo och Jonna Keskitalo.
Puumala, Laitinen och Nina Joukainen utmärkte sig i GBK. Sara Myntti var bäst i KPV-j.
    [Norra Sporten]
21.05. GBK II föll mot LoVe 
GBK II förlorade onsdagkvällens hemmamatch mot Lohtajan Veikot med 2-3 efter 1-1 i pausen. GBK II hade oturen att göra två självmål i matchen. Målchanser skapade hemmalaget klart mera, men i slutminuterna lyckades LoVe kamma hem full pott.
På grund av regnvädret låg mycket vatten på plan och helt naturligt blev det mera kamp än bra spel på grusplanen i Idrottsparken.
GBK II fick en olycklig start när laget gjorde ett självmål redan i den tredje minuten. Kvitteringen kom snabbt. Tommi Kanala skott från kanten styrdes in av Peter Björkgård, 1-1.
Sedan skapade GBK II många fina målchanser. En gång räddade LoVe på mållinjen. Två gånger sköt GBK:arna i stolpen.
Marko Yli-Tokola frispelade Björkgård, men mål-Tommi Niemelä parerade. Yli-Tokola spelade också en fin chans åt Markus Uusimäki vars skott gick över målet. I pausen fick gästerna vara mera än nöjda med 1-1.
Tre minuter efter pausen slarvade GBK nere och efter ett LoVe-skott gick bollen slutligen in via en hemmaspelare, 1-2.
Matchens snyggaste mål var GBK:s kvittering. Efter en hörna fick Janne Pylkkänen bollen 20 meter från målet. Han fick iväg en drömträff och bollen landade in under ribban, 2-2.
GBK II hade också chanser att avgöra matchen, men i den 88:e minuten fick gästerna jubla. Det var på en hörna som Markus Räisänen nickade in lochteålagets segermål.
GBK II gjorde spelmässigt inte dåligt ifrån sig, men sumpade många chanser. Tommi Kanala, Kim Huuhka och Janne Pylkkänen kan nämnas.
Målvakten Tommi Niemelä var bäst i det gästande laget. Plus också för Räisänen och hela lagets kampvilja.
    [Norra Sporten]
20.05. Norppa skrev på för GBK 
Tommi Norppa spelar också i år med GBK. Parterna skrev ett nytt kontrakt på måndagen.
Tommi Norppa spelade ifjol sin första säsong i GBK. Denna vinter har Norppa tränat och spelat med ett universitetslag i Leeds i England.
Tommi Norppa är spelklar redan på lördagen när karlebylaget gästar PP-70 i Tammerfors.
    [Norra Sporten]
17.05. GBK tappade 3-0 till 3-3 
Det här var nog helt jämförbart med Finland - Sverige i hockey där Lejonen släppte ifrån sig 5-1 ledning. GBK hade 3-0 och kontroll över matchen, men tappade sin ledning med att bjuda gästerna på tre mål. OLS tackade och tog emot och matchen i Karleby slutade oavgjort 3-3 (2-0).

- Vi gjorde dyrbara misstag, suckade GBK-tränaren Grigorij Jevtutjenko efter matchen.
- OLS hade inga andra målchanser. Vi bjöd dem på alla tre, pustade han ut.
I ställningen 3-0 såg det ju ut hur bra som helst. Ja, ett fjärde mål hängde också i luften.
- Vi spelade länge bra och hade inga problem, men efter deras första mål tappade vi vårt spel. Spelarna är unga och kan göra enkla misstag, kommenterar tränaren.
GBK hade chanser till 4-0 samt också ett jätteläge till 4-2, men det hela slutade i en mardröm. I höstas vände OLS mot KPV-j i Karleby. Då från 1-2 till 3-2 och det var Jarno Tenkula som spelade första fiolen. Igår var han också med om vändningen.
GBK fick en bra start i matchen, 1-0 i den trettonde minuten. Tuomo Paavolainens skott från cirka 20 meter sökte sig in i målvakten Teemu Parpalas högra hörn.
GBK hade mera av spelet och gästernas framstötar var lätträknade. Nämnas kan att först i den 33:e minuten fick OLS sitt första skott mot hemmamålet.
2-0 kom sex minuter före pausen. En snabb GBK-kontring där Jussi Roiko spelade en härlig boll åt Sami Kähkölä på kanten. Sami serverade en bra passning till målet där Pekka Kainu avslutade.
Fem minuter efter pausen kom dagens snyggaste mål. Roikos fenomenala passning friställde Anatoli Kretov som rundade Parpala innan han rullade in 3-0.
Parpala räddade strax efter Roikos nick till hörna samt Krister Sundell skott. 4-0 i det skedet och saken hade varit klar. Å andra sidan bör också 3-0 räcka till.
I den 64:e minuten fick OLS sin första målchans i matchen. GBK bjöd på den chansen och Juha-Pekka Ojala reducerade. GBK tappade helt sitt spel medan OLS kämpade.
OLS kom ändå inte till målchanser utan behövde hjälp av hemmalaget. I den 75:e minuten slarvade GBK igen och Tenkula gjorde 2-3.
Matchens slutminuter blev dramatiska. I den 88:e minuten kontrade GBK och Timo Peltola fick en jättechans, men skottet misslyckades och Parpala kunde rädda.
I den 90:e minuten hade GBK en hörna som Parpala plockade åt sig. Med en långboll öppnade han och när hemmalaget bjöd på mera slarv i försvaret kunde Ari Qvist rulla in 3-3.
Hemmapubliken trodde inte sina ögon.
Helt rättvist blev Anatoli Kretov och Jussi Roiko prisbelönade i hemmalaget. Kretov jobbade piggt på sin kant. Roiko gjorde mycket bra ifrån sig och de läckra passningarna värmde. Får han vara skadefri så blir det säkert mera speltid i år.
Jarno Tenkula belönades i OLS.
651 personer såg premiären.
    [Norra Sporten]
17.05.  GBK:n pasmat sekosivat täysin 
Selvänä ennakkosuosikkina jalkapallon Ykkösen avauspeliin lähtenyt GBK menetti käsittämättömästi kolmen maalin johtoaseman. Oulun Luistinseuralla ei ollut koko ottelussa hädin tuskin kolmea maalipaikkaa, mutta silti se nousi kotiyleisön ja -joukkueen ihmetellessä pistejakoon.

Ottelu näytti ratkenneelta, kun Anatoli Kretov kirmasi toisen jakson alussa viimeistelemään 3-0. Jussi Roiko vapautti Kretovin läpiajoon, jonka jälkeen GBK pyöritti hetken OLS:ia mielensä mukaan. Yksi onnekas maali muutti kuitenkin pelin kulun täysin. GBK menetti otteensa totaalisesti, eikä järkevään syöttöpeliin enää pystynyt kuin keltapaitainen vierailija.
Tilanne jämähti 3-2:een, mutta erotuomari Santtu Kedon armahtavaa päätösvihellystä ei kuulunut. Vaikka toisella jaksolla ei ollut merkittäviä katkoja, peluutti Keto joukkueita viitisen minuuttia yli täyden ajan. Kello ehätti 94:ään minuuttiin, kun kolmas pallo livahti Jukka-Pekka Kivimäen taakse.
- Tällaista on vaikea selittää. Nuoret pelaajat eivät kestäneet paineessa. Koppiselle ja Hellstenille tuli erittäin kohtalokkaita virheitä. OLS:lla ei ollut lainkaan maalipaikkoja, mutta silti he tekivät kolme osumaa, ihmetteli GBK:n valmentaja Grigori Jevtushenko.
Ensimmäinen jakso sujui, ja vähän enemmänkin, täydellisesti raitapaitojen merkeissä. Tuomo Paavolainen tälläsi 13. minuutilla rankkarirajan takaa volleystä hienon avausmaalin. Roikon käynnistämä hyökkäys päättyi toiseen osumaan 39. minuutilla. Sami Kähkölä tarjoili lopullisen syötön maalille, mistä Pekka Kainu viimeisteli.
Oululaisten ainoa puolittainen tilanne ensimmäisen kolmen vartin aikana oli Juha-Pekka Ojalan kaukolaukaus. Sen Kivimäki torjui helposti.

Vaihdot sotkivat
Vaikka takaiskut olivat seurausta puolustajien pahoista virheistä, saa myös GBK:n valmennus ottaa osan hapuilusta piikkiinsä. Jevtushenko vaihtoi jo tauolla hyvin pelanneen Paavolaisen pois kentältä. Vielä enemmän ihmetystä aiheutti piilokärkenä oivallisia syöttöjä jaelleen Jussi Roikon poisottaminen.
- Tuomolla on pieni pohjevamma. Roikon tilalle halusin vain tuoreen miehen. Pekka Kainua vaivasi ottelun alussa tullut kolhu, perusteli Jevtushenko vaihtojaan.

OLS:n takaa-ajo tarvitsi alkaakseen kosolti onnea. 64. minuutilla harmiton pallo kimposi Joni Koppisen päästä kärjen tueksi nousseelle Juha-Pekka Ojalalle. Yksi kavennus ei herättänyt isäntiä. Päin vastoin. GBK:lta katosi punainen lanka ja peli meni roiskimiseksi.
Pitkän syötön vastaanotto petti 75. minuutilla. Kenneth Hellsten ei huomannut Jarno Tenkulan aikeita, vaan päästi tämän leikkaamaan edestään kohtalokkaasti palloon.
OLS nosti lopussa miehiä rajusti kärkeen. GBK:lle avautui muutama maalipaikka, joista parhaan Vitali Kretov ja vaihtomies Timo Peltola hukkasivat. Kretovilla oli vain maalivahti Teemu Parpala edessään, mutta hän syötti vielä tyhjän maalin eteen edenneelle Peltolalle. Epäpuhdas osuma palloon ja Parpala ehti torjumaan maaliviivalta.
Tasoitusmaali oli melkeinpä kopio OLS:n toisesta maalista. Tenkula jätti Hellstenin taakseen. Ohjaus kääntyi Vitali Kretovin jalasta oman maalin tolppaan. Tilanteen pelasi parhaiten loppuun Ari Qvist.
- Kuulostaa hölmöltä, mutta uskoin johonkin tällaiseen vielä 3-0:ssa. GBK ei ollut missään vaiheessa selvästi meitä parempi, hihkui pisteeseen kovin tyytyväinen OLS:ia valmentava ex-kokkolalainen Tero Suonperä.
Erikoisen sarja-avauksen näki hienokuntoisen Keskuskentän äärellä 651 katsojaa. Erotuomari Keto jätti nostamatta kortin pelin rumimmasta taklauksesta. Muuten tuomiot olivat kohdallaan. Lisäajan määrä tosin jäi ihmetyttämään.
    [Keskipohjanmaa]
13.05. GBK II föll mot PeFF 
GBK II åkte på säsongens första nederlag när laget igår mötte gästande Pedersöre FF. PeFF, som hade säsongpremiär, var det bättre laget i den andra halvleken och kammade hem segern med 3-1. Pausen skrevs 1-1.
Matchens första halvlek var som helhet ganska jämn. Mest var det spel på mittplan och målchanserna var lätträknade. GBK II tog ledningen i den 18:e minuten. Från straffhörnet fick Tommi Kanala iväg ett bra skott som sökte sig in i mål-Steve Lindfors högra hörn.
Efter schabbel i hemmaförsvaret fick PeFF straffspark i den 35:e minuten. Gustav Långbacka i GBK-målet räddade Michael Björkgårds skott, men Niklas Ekman var först på returen och sköt in 1-1.
I den andra halvleken blev det mera PeFF. Gästerna spelade bra och var det bättre laget. GBK II hade sina kontringar, men utan att komma till riktigt farliga chanser.
I den 61:a minuten kastade Urban Snellman ett inkast till GBK-målet där det blev väldigt grötigt. Slutligen lyckades Michael Björkgård peta in gästernas ledningsmål.
1-3 kom i den 75:e minuten. Inhopparen Kaj Höglund frispelade Ronny Höglund, också han inhoppare, som rundade mål-Långbacka innan han placerade bollen i mål.
I GBK II jobbade skickliga Tommi Kanala bra på mittfältet. Tero Karhu var bra som libero. Marko Yli-Tokola gjorde en bra första halvlek.
I PeFF var det jämngoda insatser, men extra plus för pigga Niklas Ekman samt försvarets säkra Markus Kass.
    [Norra Sporten]
10.05. Oavgjort mellan TUS och GBK 
I en träningsmatch i Terjärv spelade TUS och GBK oavgjort 1-1. GBK ledde i pausen.
GBK gick till ledning i den 30:e minuten. Pekka Kainu gjorde mål på straff. TUS kvitterade när en kvart återstod av matchen. Mikael Möttönen var målskytt.
Spelmässigt var det en ganska jämn tillställning. GBK hade en aning mera bollinnehav, men båda lagen skapade chanser och därmed var oavgjort ett rättvist resultat.
GBK inleder serien lördagen den 17 maj, TUS en vecka senare.
    [Norra Sporten]
03.05. GBK slog Öja-73 
I lördagens träningsmatch i Karleby vann GBK över Öja-73 med 4-0. I pausen ledde GBK med 1-0.
I 30 minuter höll Öja-73 spelmässigt jämna steg, men sedan började GBK ta hand om spelet och i den andra halvleken var det klar GBK-dominans.
GBK:s 1-0 mål kom i den 43:e minuten. Jussi Roiko kom fri och sköt bollen in via stolpen. Före målet hade GBK:s Valery Matyash blivit utvisad.
I den andra halvleken gjorde Kenneth Hellsten 2-0. 3-0 var ett självmål medan Vitaly Kut prickade in 4-0 ur en dålig vinkel. Tuomo Paavolainen bjöd på en fin passning.
    [Norra Sporten]
03.05. GBK II vann premiären 
GBK II inledde fotbollstrean med att besegra Larsmo Bollklubb på bortaplan. GBK-segern skrevs med 2-1 efter 0-0 i pausen.
Inga mål i den första halvleken, men spelmässigt hade GBK II ett visst övertag. Efter pausen inleddes målskyttet. 53 minuter hade spelats när Peter Björkgård gjorde 0-1.
Bara sju minuter senare lyckades LBK kvittera. Från 24 meter sköt Jan Fagerholm bollen i mål, 1-1. Hemmalagets glädje blev ändå kortvarig när Peter Björkgård gjorde sitt andra mål, 2-1 till GBK II i den 66:e minuten.
GBK II var som helhet det bättre laget vilket också LBK-tränaren erkände.
- Ett spelskickligt GBK vann helt rättvist. Vi föll mot ett bra lag, kommenterade Åke Fagerholm.
Björkgård med två mål samt Marko Yli-Tokola och Markus Uusimäki får beröm i karlebylaget.
LBK-stjärnor: Turo Isomaa 3, Thomas Johansson 2 och Åke Fagerholm 1.
    [Norra Sporten]
23.04. GBK besegrade Jaro 
I onsdagkvällens träningsmatch i Karleby vann division I-laget GBK över ligalaget FF Jaro med 2-1. I pausen ledde det rödvita hemmalaget med 1-0.
GBK var det piggare och bättre laget och helt förtjänt av segern. I den första halvleken var GBK klart bättre. Hemmalaget spelade i medvind, men överlag bjöd man på riktigt bra spel.
Halvlekens enda mål kom i den tolfte minuten. Ett mycket vackert mål där Pekka Kainu körde på högra kanten, passade snett bakåt åt Jussi Roiko som snyggt placerade bollen i mål.
Efter pausen fick Jaro medvind, men hade ändå svårt att skapa chanser. GBK var fortfarande det bättre laget.
I den 52:a minuten spelade Roiko fram Tuomo Paavolainen som prickade in 2-0. Fem minuter återstod när Jaro lyckades reducera på ett självmål av GBK.
I GBK var det jämngoda insatser. Mittfältet jobbade bra och täckte bort ytorna. Kainu och Roiko var hela tiden farliga i anfallet.
Bäst i Jaro var Rasmus Vikström och Mathias Ainasoja.
    [Norra Sporten]
13.04. GBK bättre än KPV-j 
I lördagens träningsmatch i Kipparihallen var GBK steget före lokalkonkurrenten KPV-j. GBK vann med 4-1 efter 2-1 ledning i pausen. Jussi Roiko, planens bästa spelare, gjorde två mål för de rödvita.
Matchens första halvtimme var spelmässigt jämn. Efter det tog GBK över och ägde resten av den första halvleken. I den andra halvleken var GBK sedan klart bättre.
KPV-j fick en bra start när Mikko Annala redan i den sextonde minuten gjorde 1-0. Annala kom helt fri och situationen luktade starkt offside, men assisterande domaren var av annan åsikt.
GBK kvitterade i den 21:a minuten. Aki Lyyski i målet halvklarade Jussi Roikos skott, men returen ordnade Roiko i mål, 1-1.
Bara en minut senare var det dags för 2-1. Pekka Kainu kom i friläge och trots att han hamnade i dålig vinkel lyckades han pricka bollen in.
Nära 2-2 var det när KPV-j:s Tero "Tepi" Suominen sköt en vacker frispark och bollen träffade ribban.
I matchens 65:e minut bjöd GBK på ett snyggt mål. Sami Kähkölä och Jussi Roiko väggspelade sig förbi motståndarförsvaret och det var Sami som avslutade med att göra 3-1.
Jussi Roiko sköt in matchens sista mål när cirka åtta minuter återstod.
Förutom Roiko kan från GBK nämnas pigga Pekka Kainu samt försvarets Joni Koppinen som jobbade bergsäkert. Krister Sundell gjorde säsongdebut med att spela 75 minuter och gjorde det bra. Under kommande vecka avgörs ifall det blir kontrakt mellan GBK och Sundell som på grund av personliga orsaker haft paus från fotbollen. Ifjol valdes Sundell till GBK:s bästa spelare.
Bra i KPV-j var Petri Piispanen samt anfallets farliga Mikko Annala.
GBK:s nästa match spelas den 23 april, då hemma mot Jaro. KPV-j deltar i Rani-cup i Terjärv och den 26 april blir det match mot Öja-73.
    [Norra Sporten]
13.04. KPV-j väsyi GBK:n vauhdissa 
Kakkosdivariin valmistautuva KPV-j pysyi puoli tuntia ykkösdivariin kuvioita hiovan GBK:n mukana. Tämän jälkeen GBK otti ottelun haltuun paikallisvastustajalta ja voitti lopulta selvin 4-1 (2-1)-numeroin.
Ottelun alussa KPV:n nopeat kärkimiehet Jere Möller ja Mikko Annala aiheuttivat hyvällä liikkeellään vaikeuksia GBK:n puolustukselle. Avausmaali syntyikin Petri Piispasen nopean keskialueen vapaapotkun seurauksena 16 minuutin kohdalla. Mikko Annala karkasi GBK:n puolustukselta paitsiolta haiskahtaneessa tilanteessa nostaen pallon yli vastaan tulleen GBK-vahti Janne Björkgrenin.
- Teimme aivan liikaa virheitä omassa päässä, joista vastustaja rankaisi. Muutenkin pallollisen prässi unohtui hyvän alun jälkeen, kertasi pettynyt KPV:n valmentaja Kaj Lyyski.
GBK käänsi ottelun itselleen 20 minuutin kohdalla. Ensin Jussi Roiko viimeisteli oman laukauksensa jälkeisestä irtopallosta ja seuraavasta hyökkäyksestä pelattiin Pekka Kainu yksin läpi vasemmalta laidalta maalintekoon.
Toisella puoliajalla 64. minuutin kohdalla GBK:n Sami Kähkölä viimeisteli 3-1:een pelattuaan ensin komean seinäsyötön Roikon kanssa. GBK:n tehomiehenä häärinyt Roiko teki ottelun viimeisen maalinsa KPV:n sählättyä omalla puolustusalueellaan.
- Hyvä peli meiltä, vaikka runkopelaajia puuttuikin. Erittäin tyytyväinen olen hyvään pelikuriin ja työmoraaliin, summasi omiensa tekemistä GBK-valmentaja Grigori Jevtushenko.
Tasaisesta GBK:sta erottuivat edukseen hyökkäyksen Roiko ja Kainu sekä keskikentällä kauden ensimmäisen pelinsä pelannut Krister Sundell. Alussa KPV:n näkyvin oli kärjessä juossut Annala, mutta hänkin hyytyi muiden mukana loppua kohden.
    [Keskipohjanmaa]
11.04. GBK möter KPV-j på lördag 12.4. 
Krister Sundell har anslutit sig till GBK:s spelartrupp och är redan med på lördagen mot KPV-j. Däremot hinner inte Vitaly Kut till morgondagens match, fastän han anländer på veckoslutet till Karleby. På skadelistan har GBK Antti Peltonen, Gennadi Judin, Tero Karhu och Tuomo Paavolainen. Timo Peltola kan inte heller medverka i morgondagens match.
    GBK kohtaa KPV-j:n lauantaina 12.4. 
Krister Sundell on liittynyt GBK:n joukkueeseen ja pelaa myös lauantaina KPV-j:ta vastaan. Sitävastoin Vitaly Kut ei ehdi vielä lauantain peliin, vaikka saapuu viikonloppuna Suomeen. Loukkaantuneina tällä hetkellä ovat Gennadi Judin, Antti Peltonen, Tero Karhu ja Tuomo Paavolainen. Timo Peltola ei myöskään pääse huomiseen peliin.
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
06.04. RoPS bättre än GBK 
RoPS har ett starkt lag på benen i år. I söndags visade laget starka takter i bortamatchen mot GBK. Gästerna vann med 5-2 efter 2-1 ledning i pausen.
RoPS var det bättre laget och vann helt rättvist. 
- RoPS har ett riktigt bra lag. De dominerade matchen, erkänner också GBK-tränaren Grigorij Jevtutjenko.
- Vi hade delvist ett reservbetonat lag, men borde ändå ha kunnat prestera bättre. RoPS gjorde sina mål på våra misstag. Helt klart att det av våra spelare krävs bättre inställning när det är dags för division I i sommar, säger tränaren.
RoPS gick till ledning, men GBK:s 1-1 mål var mycket vackert. Sami Kähkölä gav ett inlägg som Anatoli Kretov nickade i mål.
Inför pausen gjorde gästerna 2-1 och efter pausen ökade man på till 3-1. GBK:s reducering till 2-3 gjordes av Vitaly Kretov på en hörna av Anatoli Kretov.
Närmare än det kom GBK inte.
Från GBK-truppen saknades Vitaly Kut, Valery Matyash, Teppo Paavolainen och Tero Karhu. Jussi Roiko var fortfarande sjuk, men spelade ändå hela matchen. Pekka Kainu är också på sjuklistan och medverkade endast en halvlek. Antti Peltonen blev utbytt på grund av skada medan Gennadi Judin spelade halvskadad. 
GBK har ännu inte fått spela en enda träningsmatch med fullt manskap. På lördagen blir det match mot lokalkonkurrenten KPV-j.
Söndagens match var GBK:s sista i årets Ettans-Cup. GBK samlade ihop sju poäng.
    [Norra Sporten]
30.03. GBK föll mot VPS 
Ett delvist reservbetonat GBK förlorade söndagens bortamatch mot VPS. Matchen, som ingick i Ettans-Cup, vanns av vasalaget med 1-0. Målet kom i den första halvleken. 
Under den gångna veckan hamnade flera GBK-spelare på sjuklistan och därmed kunde inte alla medverka i söndagens match. Gennadi Judin har problem med hälen, Timo Peltola med ryggen medan Valery Matyash har axeln ur led. Kut är för tillfället i sitt hemland Ukraina. Dessutom var Jussi Roiko förkyld, men ställde ändå upp.
- Vi gjorde ändå spelmässigt en riktigt bra match och höll jämna takter med VPS. Hemmalaget hade kanske en aning mera målchanser och därmed är också deras seger rättvis, kommenterar GBK-managern Tom Engberg.
Matchens enda mål kom i den 30:e minuten. Det var stor trängsel i närheten av GBK-målet och slutligen lyckades Veli Lampi skjuta bollen i mål.
I ställningen 0-0 hade GBK:s Pekka Kainu en farlig nick som VPS-målvakten räddade till hörna. På den hörnan fick Joni Koppinen iväg en bra nick, men igen lyckades målvakten rädda.
Just före pausen avancerade Sami Kähkölä mot VPS-målet och skottet gick bara lite förbi.
Den andra halvleken var ganska händelsefattig med lite målchanser. Kainu och Tommi Kanala var närmast att lyckas spräcka GBK:s nolla.
Nära 2-0 var det när VPS hade ett friläge, men Janne Björkgren i GBK-målet räddade snyggt.
Björkgren i målet spelade säkert. Stort plus också för GBK:s försvarslinje med Kenneth Hellsten, Vitali Kretov, Joni Koppinen och Anatoli Kretov.
Mittfältet bestod av Sami Kähkölä, Tuomo Paavolainen, Tero Karhu och Antti Peltonen. Jussi Roiko och Pekka Kainu spelade i anfallet.
I den andra halvleken böt GBK in Markus Uusimäki (istället för Karhu), Tommi Kanala (Peltonen) samt Peter Björkgård (Roiko).
Bäst i VPS var Ville Laakkonen.
På söndagen spelar GBK hemma mot RoPS.
    [Norra Sporten]
22.03. GBK-seger i Uleåborg 
GBK vann lördagens bortamatch mot OLS i Uleåborg. Matchen, som ingick i Ettans-cup, vanns av GBK med 1-0. Pausen skrevs 0-0.
Matchens enda mål kom i den 74:e minuten. Vitali Kretov körde in i straffområdet, blev fälld och domaren blåste straffspark. Den sköt Timo Peltola bergsäkert in i vänstra krysset.
Enligt GBK-managern Tom Engberg var matchen spelmässigt ingen höjdare. Matchen spelades utomhus och de yttre förhållanden var inte bästa tänkbara. Hård blåst störde matchen och dessutom var spelytan hård.
Matchstarten blev också 20 minuter försenad på grund av att samma domare hade just innan dömt matchen AC Oulu och TP-47. Det tog sin tid att skriva ut matchprotokoll och därmed måste OLS och GBK vänta lite extra.
GBK hade grepp om det hela. OLS hade inte en enda målchans i matchen. Förutom målet hade GBK några frilägen. I den första halvleken var Valery Matyash helt fri, men mål-Teemu Parpala parerade. I den andra halvleken räddade Parpala också Peltolas friläge.
GBK spelade med en något annorlunda spelstil, 4-3-3. Målet vaktades av Kivimäki-Wikman. Försvaret bestod av Judin, Hellsten, Koppinen och Kähkölä. På mittfältet hade man Roiko samt Vitali och Anatoli Kretov medan anfallet bestod av trion Peltola, Kainu och Matyash.
GBK gjorde sex stycken spelarbyten. Inhoppare var Gustav Långbacka (målvakt i den andra halvleken), Tommi Kanala, Peter Björkgård, Marko Yli-Tokola, Tero Karhu och Markus Uusimäki.
    [Norra Sporten]
17.03. GBK avstår från Finska Cupen 
GBK kommer inte att delta i Finska Cupen. Tränaren Grigorij Jevtutjenko bedömer att det skulle bli för tungt att kombinera cup-och serieprogrammet. - Det skulle ofta bli tre matcher i veckan. Vi satsar mera på serien som jag tror kommer att bli mycket jämn. 
Enligt Jevtutjenko har GBK spelartruppen klar. - Vi vill satsa på Karlebypojkar, men tyvärr slutade Jaska Pensaari (KPV-j) och Toni Korhonen (TUS) med oss eftersom de tyckte att det blev för mycket fotboll, säger Jevtutjenko. 
- Kan det bli aktuellt med någon Jarospelare senare under säsongen? - Det är ett intressant alternativ, men det beror förstås på om Jaro kommer att behöva alla sina spelare. Vi kan inte i detta skede räkna med att kunna låna någon Jarospelare, säger Jevtutjenko. 
En träningsmatch mot Jaro i Karleby är i varje fall inbokad till den 26 april. 
- Datumet kan ännu ändras. Det beror på Jaros cupprogram, säger Jevtutjenko.
    [Jakobstads Tidning]
17.03. Mannström landslags aktuell 
Sebastian Mannström son representerar GBK C-15 juniorer ingår i den trupp på 23 spelare som Finlands Bollförbundets landslagstränare Timo Liekoski har kallat till följande landslagsläger 18.-20.3.2003 på Eerikkilä idrottsinstitut. Från Mellersta-Österbottens distrik finns inga andra spelare kallade. Av 23 spelare väljer tränarna ut 18 spelare. Landslagsverksamheten inleds för denhär årsgruppen detta år. De första landlagsmatcherna spelas på Irland den 8 och 10 april. Mannström har regelbundet under det senaste året blivit kallad till Bollförbundets talentläger som har som uppgift är att ta fram spelare för landslagsuppdrag.
    Mannström maajoukkue-ehdokkaana 
Suomen Palloliiton maajoukkuevalmentaja Timo Liekoski on valinnut GBK:n C-15 junioreiden riveissä pelaavan Sebastian Mannströmin maajoukkue-ehdokasleirille Eerikkilään 18.-20.3.2003. Keskipohjanmaan piiristä ei ole kutsuttu leirille muita pelaajia.
Leirille kutsutuista 23 pelaajasta valitaan maajoukkueeseen 18. Tämän ikäryhmän osalta maajoukkuetoiminta aloitetaan tänä vuonna. Ensimmäiset maajoukkuepelit pelataan Irlannissa huhtikuun 8. ja 10. päivä. Mannström on saanut säännöllisesti vuoden aikana kutsun Palloliiton talenttileireille, joiden tarkoituksena on katsastaa pelaajia maaotteluita varten.
    [GBK, Teija Järvinen]
13.03. GBK-truppen börjar klarna 
GBK var mycket nöjda med det som ukrainaren Vitaly Kut presterade i de två träningsmatcherna och nu har parterna kommit överens om kontrakt för säsongen 2003. När dessutom Valery Matyash skrivit på för GBK har division I-laget nu ihop sammanlagt nitton kontrakt.
Från GBK II fortsätter ännu Tommi Kanala, Peter Björkgård och Marko Yli-Tokola att träna med rep.laget och det kan bli aktuellt med kontrakt. Vidare har GBK fortfarande dörren öppen för Tommi Norppa, Krister Sundell och Timo Viitala ifall de i ett senare skede kommer med.
- Utifrån tar vi inga fler spelare. Spelartruppen kommer att vara bredare än ifjol, berättar en nöjd GBK-manager Tom Engberg.
Dimitri Goncharenko övertygade inte och det blir inget kontrakt med GBK. Som bäst provspelar han för Kaskö IK.
Matyash gjorde ifjol bra ifrån sig i JBK. I GBK kommer han att spela i anfallet. Vitaly Kut spelar defensiv mittfältare. Kut är för tillfället inte i Karleby utan har rest till sitt hemland för att hämta arbetstillstånd.
GBK:s följande match spelas den 22 mars när laget gästar OLS i Uleåborg. Matchen ingår i Ettans-cup. Lördagens (15.3) bortamatch mot VPS i samma cup är framflyttad till 30 mars.
Division I-start blir det den 17 maj hemma mot OLS.
    [Norra Sporten]
08.03. Oavgjort för GBK, Kut och Matyash stannar 
GBK spelade oavgjort 1-1 mot TP-47 i lördagens match i Ettans-cup. Matchen i Karleby skrevs 1-1 också i pausen.
TP-47 fick en pangstart i matchen, 1-0 redan i den tredje minuten. GBK:s kvittering kom också rätt snabbt. I den sjuttonde minuten ordnade Jussi Roiko in 1-1.
Matchen var jämn och det oavgjorda resulatet helt på sin plats. En välspelad match med högt tempo. GBK hade kanske en aning mera målchanser, bland andra Jussi Roikos stolpskott.
- Idag spelade vi ganska bra. Det var en mycket bra träningsmatch, kommenterar GBK-tränaren Grigorij Jevtutjenko.
GBK gjorde fyra spelarbyten och använde sig därmed av många spelare. Extra plus för Tommi Kanala.
Borta från den ordinarie truppen var Gennadi Judin, Tero Karhu, Timo Peltola och Antti Peltonen.
Dimitri Goncharenko provspelade för GBK. Han spelade endast en halvlek.
- Han spelade inte dåligt, men Vitaly Kut och Valery Matyash är bättre, säger Jevtutjenko. Det innebär att GBK gör kontrakt med Kut och Matyash.
Lördagen den 22 mars spelar GBK borta mot OLS.
    [Norra Sporten]
08.03. GBK ja TP-47 tasavahvoja 
GBK ja Tornion Pallo-47 päätyivät pelitapahtumiin nähden melko oikeutettuun tasatulokseen 1-1 (1-1) lauantaina Kippari hallissa pelatussa jalkapallon ykköscupin ottelussa. Peli oli niin tasainen, että jopa tehdyt maalitkin olivat kuin toistensa kopioita.
Joukkueet juoksivat kentälle hieman varamiehisinä. GBK testasi ottelussa kahta uutta ulkomaalaispelaajaa, joista Valery Kut oli vahvasti esillä pelin alussa. Toisella jaksolla kärkeen tullut Dimitri Gontsharenko ei sen sijaan vakuuttanut.
Ottelun maalit nähtiin ensimmäisen vartin aikana. GBK:n puolustus antoi kolmannella minuutilla liikaa vapauksia TP-47:n vasta 18-vuotiaalle Ville Pekkaselle. Nuorukainen latasi pallon 16 metrin rajoilta tarkasti alanurkkaan.
Pirteästi kärkimiesten alapuolella pelannut Jussi Roiko teki vastaavan tempun 12. minuutilla. Ottelun alku oli yllättävänkin räväkkä. Erotuomari Timo Känsäkangas joutui varoittamaan GBK:n Kutia ja TP:n kokenutta Valery Resetneviä.
TP oli avausjaksolla lähempänä toista johtomaalia. Arto Hakalan pusku ei kuitenkaan yllättänyt maalivahti Janne Björkgreniä.
Maalittomalla toisella jaksolla syntyivät kiperimmät tilanteen torniolaisten maalille. Jussi Roikolla oli kaksi hyvää paikkaa ratkaista peli. Lisäksi Anatoli Kretovin avopaikasta lähtenyt veto suuntautui vaaksanmitan ohi tolpan.
Molempien joukkueiden valmentajat olivat tyytyväisiä sekä oman joukkueen että vastustajan peliin. - Meillä oli tiukka viikko takana, mikä painoi hieman jaloissa. Peli sujui kuitenkin aivan hyvin. Kaikki olivat 100-prosenttisesti systeemissä mukana. Viidestä poissaolosta huolimatta pystyimme hyvään tulokseen kovaa joukkuetta vastaan, kehui GBK:n Grigori Jevtushenko.
Kotijoukkueen olennaisin "puutos" oli Gennadi Judin, joka ei juhlinut täysiä kymmeniä työnmerkeissä. Roiko sekä keskuspuolustuksen Joni Koppinen esiintyivät eniten edukseen.
TP-47:n pelaajavalmentaja Oleg Eprintsev näki tulostaululla "oikean tuloksen". - GBK:lla on hyvä joukkue. Se pelasi yllättävän aggressiivisesti. Tulos kuvaa hyvin peliä. Oma joukkueeni onnistui aivan kelvollisesti, vaikka ryhmästä puuttui vielä puolet avauskokoonpanosta, Eprintsev kommentoi.
    [Keskipohjanmaa]
05.03. GBK testar Goncharenko 
GBK testar i ykköscupmatchen mot TP-47 inkommande lördag den ukrainske anfallaren Dmitry Goncharenko. Han är 21 år gammal och har provspelat i vinter även för det ryska ligalaget Dynamo Moskva. Nästa vecka försöker GBK slutföra kontraktsförhandlingarna med alla de spelare som skall vara i spelartruppen under kommande säsong.
    GBK testaa Goncharenkoa 
GBK testaa tulevana lauantaina ykköscupin pelissä TP-47:ää vastaan ukrainalaista hyökkääjää Dmitry Goncharenkoa. Goncharenko on 21- vuotias ja on ollut talven aikana testattavana myös Venäjän liigassa pelaavassa Moskovan Dynamossa. Ensi viikolla GBK pyrkii sopimaan viimeisistä pelaajasopimuksista.
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
01.03. GBK slog Kraft 
GBK tog sin första seger i vinters Ettans-cup när laget hemma besegrade Närpes Kraft med 2-0. Målen kom i den andra halvleken.
Spelmässigt dominerade GBK redan i den första halvleken och gjorde det stundtals klart. GBK skapade också rikligt med målchanser, men lyckades inte spräcka nollan.
I den andra halvleken var det äntligen dags. Sami Kähkölä kom fri på kanten och sköt bollen in i bakre hörnet, 1-0 till hemmalaget.
2-0 kom på straff och det var Timo Peltola som behärskat placerade bollen in i krysset.
I den 63:e minuten, då GBK redan ledde med 2-0, blev hemmalagets Valery Matyash utvisad. Trots en man mindre på plan var det GBK som kontrollerade händelserna.
Nyförvärvet Matyash spelade i anfallet och gjorde bra ifrån sig. Vitaly Kut provspelade för GBK och hans spelplats var defensiv mittfältare. Kut gav ett gott intryck och GBK:arna verkade mycket nöjda efter matchen.
Lördagen den 8 mars spelar GBK hemma mot TP-47.
    [Norra Sporten]
01.03. GBK:lle ansaittu voitto 
GBK otti tämän talven ykköscupissa avausvoittonsa, kun se kaatoi ansaitusti Kipparihallissa Närpiön Kraftin maalein 2-0 (0-0). GBK hallitsi pelin tapahtumia ja olisi tarkemmalla viimeistelyllä voinut saada leveämmänkin voiton. GBK pystyi tasaiseen esitykseen myös viimeisen puolen tunnin aikana, kun se pelasi vajaalla Valery Matyashin ulosajon jälkeen.
48. minuutilla Sami Kähkölä vei läpiajosta GBK:n 1-0-johtoon. Toisen osuman Timo Peltola pisti rangaistuspilkulta yläkulmaan, kun peliä oli pelattu 57. minuuttia. Loppuminuuteilla Kraft loi pari tekopaikkaa, joista vaarallisin oli Marcus Sjögårdin pusku, jonka Ari Kangasniemi putsasi maaliviivalta väljemmille vesille.
GBK:n parhaimmistoa olivat Kähkölä sekä keskuspuolustuksen pari Kenneth Hellsten - Gennadi Judin.
GBK:n valmentaja Grigori Jevtushenko oli tyytyväinen.
- Koko joukkue pelasi hyvin. Pelasimme 3-5-2-systeemillä ja se toimi nyt hienosti. Tempo pysyi kovana alusta loppuun. Olen tyytyväinen myös uusien pelaajiemme (Matyash ja Vitaly Kut) esitykseen, Jevtushenko totesi.
- Vaikka pelasimmekin nyt hyvin, töitä toki vielä riittää ennen kuin olemme valmiita uuteen kauteen, Jevtushenko jatkoi.
GBK jatkaa ykköscupia ensi lauantaina, jolloin TP-47 tulee Kokkolaan.
    [Keskipohjanmaa]
26.02. GBK möter Kraft 
På lördagen är det dags för GBK:s första hemmamatch i vinterns Ettans-cup. GBK får besök av Närpes Kraft. 
GBK kan presentera några nya ansikten. Valery Matyash från Ryssland spelade ifjol i JBK. Nu har han kontrakt med GBK och gör sin första match på lördagen, ifall han tillfrisknar från influensan.
Matyash är stopper, men kan också spela i anfallet. T.ex. i JBK spelade han tio matcher i anfallet och gjorde tio mål. 26-åriga Valery är snabb och aggressiv som spelare. Aggressiv ändå i positiv mening.
I måndags anlände ukrainaren Vitaly Kut, född 1970, till Karleby. GBK-tränaren Grigorij Jevtutjenko vet berätta att Kut spelat i flera ukrainska lag, bland andra senast i ligalaget Niva. Han har också spelat i Kazakstan samt i division I i Polen.
- Han är 189 centimeter lång och kan spela både som mittfältare samt i mittförsvaret, berättar Jevtutjenko.
Kut kommer att provspela för karlebylaget.
GBK börjar småningom ha truppen klar. Dörren lämnas öppen för Krister Sundell, Tommi Norppa och Timo Viitala. Alla tre är borta på grund av personliga orsaker, men kan ansluta sig till truppen i ett senare skede.
Marko Yli-Tokola, Peter Björkgård och Tommi Kanala tränar med representationslaget, men är tillsvidare utan kontrakt.
GBK har också visat intresse för Tuomo Nuojua (TP-Seinäjoki), Rami Salomaa (Inter/VG-62), Tuomas Alatalo (Tervarit/OLS) samt karlebyfödde Ville Laakkonen (VPS).
På lördagen blir det alltså GBK mot Kraft. Lördagen den 8 mars spelar GBK igen hemma, då mot TP-47 från Torneå.
Seriestart blir det den 17 maj, hemma mot OLS.
    [Norra Sporten]
20.02. Roiko jatkaa, Matyash testattavana / Roiko fortsätter, Matyash testas 
GBK on tällä hetkellä 17 sopimuspelaajaa, heistä tuorein on 19-vuotias GBK:n oma kasvatti Jussi Roiko. Viime vuonna JBK: ssa pelannut venäläinen Valery Matyash liittyy harjoitusrinkiin tulevana viikonloppuna.
Hyökkääjä Jussi Roiko, 19, ja GBK pääsivät eilen yksi-vuotiseen sopimukseen. Jussi on tänä talvena harjoitellut ja pelannut myös toisen Ykkösen seuran OLS:n, mutta päätti lopulta jäädä kasvattajaseuraansa. Hänen pelikauttaan vaikeuttaa heinäkuussa alkava varusmiespalvelu. Syksyn harjoittelu jatkuukin yhteistyössä kakkosen seuran Kajaanin Hakan kanssa. 
Venäläissyntyinen Valery Matyash, 26, liittyy harjoitusrinkiin ensi viikonloppuna. Viime kauden hän pelasi JBK:ssa, pelaten sekä puolustuksessa ja hyökkääjänä. Matyash teki 15:ssa pelaamassaan ottelussa 10 maalia.
Ykköscupin ottelut jatkuvat GBK:n osalta 1.3 kotiottelulla Närpiön Kraftia vastaan. Tässä, sekä 8.3 TP-47:ää vastaan pelattavassa ottelussa, GBK testaa vielä kahta vahvistusta.
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
15.02. FC Oulu - GBK  2-1 
För GBK:s del inleddes vinters Ettans-cup med bortamatch mot FC Oulu i Uleåborg. Matchen vanns av hemmalaget med 2-1 efter 1-0 i pausen. Matchen spelades utomhus på hårt konstgräs. - Lite annorlunda underlag och visst var våra spelare ovana i början av matchen, berättar GBK-tränaren Grigorij Jevtutjenko.
GBK lyckades inte skapa målchanser i den första halvleken där inledningen trots allt var ganska jämn, men den andra halvan ägdes av hemmalaget. FC Oulu lyckades göra 1-0.
Efter pausen hade FC Oulu ett visst spelövertag och i den 70:e minuten kunde man öka på till 2-0. Målet kom efter en hörna och bollen petades in från närhållet.
GBK gav sig dock inte utan fick mera och mera igång sitt spel samt började skapa målchanser. I den 80:e minuten gav Sami Kähkölä ett inlägg och Timo Peltola reducerade.
Mot slutet hade GBK också kvitteringschanser, bland andra var Anatoli Kretov nära att lyckas, men Oulu-försvaret räddade på mållinjen.
GBK hade delvist ett reservbetonat lag. Jukka-Pekka Kivimäki-Wikman vaktade målet i den första halvleken, Janne Björkgren i den andra.
Öppningselvan bestod av försvarslinjen med Tommi Kanala, Joni Koppinen, Gennadi Judin och Anatoli Kretov, mittfältet av Kenneth Hellsten, Tero Karhu, Tuomo Paavolainen och Sami Kähkölä samt anfallet av Jussi Roiko och Timo Peltola.
I den andra halvleken böt man in Ari Kangasniemi, Marko Yli-Tokola, Markus Uusimäki och Peter Björkgård.
Ettans-Cup fortsätter den 1 mars och då spelar GBK hemma mot Kraft.
    [Norra Sporten]
09.02. GBK pudotti Öjan kyydistä 
Jalkapallon Ykkösessä pelaava GBK kukisti sarjaa alempana pelaavan paikallisvastustaja Öja-73:n lauantaina pelatussa harjoitusottelussa maalein 3-0 (1-0). Avausjaksolla Öja pysyi melko hyvin kuvassa mukana. Toisella jaksolla tehdyt vaihdot vaikuttivat vähemmän GBK:n esitykseen.
Öjalla oli eniten vaikeuksia liukkaasti oikealla laidalla liikkuneen Sami Kähkölän kanssa. Hyvästä yrityksestä huolimatta Kähkölä jäi maaleitta ottelussa.
Timo Peltola vei GBK:n johtoon rankkarista. Mikko Ylihärsilä muutti numerot 2-0:aan Öjan puolustuksen avustuksella. Jussi Roiko sinetöi loppunumerot Ylihärsilän esityöstä. Öja päätti pelin vajaalla, kun Tomi Laitinen ajettiin ulos jälkipelin vuoksi.
GBK:lta puuttui kolme ilmeistä avainpelaajaa. Kenneth Hellsten, Pekka Kainu ja Vitaly Kretov olivat sairaslistalla.
    [Keskipohjanmaa]
26.01. Peltonen jatkaa GBK:ssa / Peltonen kvar i GBK 
GBK on solminut tulevan kauden loppuun asti kestävän pelaajasopimuksen 25-vuotiaan seuran oman kasvatin Antti Peltosen kanssa. Urallaan aiemmin mm. VPS:ää edustanut Peltonen kuului viime kaudella liigakarsinnan porteilla käyneen joukkueen runkopelaajiin liityttyään joukkueeseen
heinäkuun alussa yhdessä niin ikään seurassa ensi kaudella jatkavan Timo Peltolan kanssa. Tampereella opiskeleva Peltonen palasi Suomeen Amerikan yliopistosarjoista keväällä 2002 ja pelasi kesällä 2002 kuukauden koesopimuksella Valkeakosken Hakassa. Lukuisia poikien maaotteluita pelanneesta keskikenttämiehestä olivat kiinnostuneita myös useat liigajoukkueet.
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
24.01. Kivimäki-Wikman ny målvakt i GBK 
Jukka-Pekka Kivimäki-Wikman är ny målvakt i Gamlakarleby Bollklubb. Kivimäki-Wikman och GBK skrev kontrakt på fredagen. Jukka-Pekka har senast representerat TP-Seinäjoki som ifjol spelade i division I. 
Jukka-Pekka Kivimäki-Wikman, 21 år, flyttar till Karleby i början av februari.
Under de fyra senaste åren har han spelat för TP-Seinäjokis representationslag. Den första säsongen handlade mest om att komma in i laget. Säsongerna 2000 och 2001 var han lagets förste målvakt. Säsongen 2001 slog han ett division ett-rekord då han höll nollan i ett sträck i hela 753 minuter!
- Fjolårets stördes av militärtjänstgöring. Jag spelade endast tio matcher, berättar Kivimäki och minns väl att han vaktade målet i alla tre matcher mot GBK. 
GBK vann det första mötet med 2-1, det andra med 4-0 medan TP-S var 2-0 bättre i höstens sista inbördesmatch.
Under några veckors tid har Jukka-Pekka Kivimäki-Wikman tränat med GBK. Han säger sig trivas bra både med staden Karleby och sin nya förening. I höstas föll hans lag från ettan.
- En orsak att det blev GBK var att jag ville spela på minst division I-nivå. Senaste höst funderade jag på föreningsbyte och då tog GBK:s Tom Engberg kontakt, berättar målvakten som fick kontakt också från några andra föreningar, bland andra ett division II-lag i Sverige.
Jukka-Pekka Kivimäki-Wikman började spela fotboll som 8-åring. Han har alltid spelat för TP-Seinäjoki. Sitt första fotbollsår spelade han som utespelare, men redan som 9-åring valde han att bli målvakt.
- Jag har alltid velat vakta målet. Dessutom ligger det i blodet. Pappa var också målvakt, säger han. Pappan heter Timo Wikman och är ett känt fotbollsnamn. 
Just nu satsar Kivimäki på fotboll. Han har ingen brådska med att fortsätta med studierna. Han tar ett år i taget. Det gäller också hans framtidsplaner som målvakt.
- En säsong åt gången. Jag har stor vilja att jobba och utvecklas som målvakt, säger Jukka-Pekka.
    [Norra Sporten]
09.01.
Träningar / harjoitukset 
GBK:s rep.lag inläder träningarna inkommande måndag 13.1 kl.18.30 i fotbollshallen.
GBK:n edustusjoukkue aloittaa harjoitukset maanantaina 13.1 klo 18.30 jalkapallohallissa.
må / ma
ti
to
lö / la
klo 18.30 - 20.00
klo 18.30 - 20.00
klo 18.00 - 19.30
klo 15.00 - 17.00
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
04.01. Peltola kvar i GBK 
Anfallaren Timo Peltola fortsättter i GBK även under nästa säsong. Förra säsongen spelade Timo i GBK 14 matcher och gjorde i dessa 10 mål. Han valdes även till Ettans julimånadens spelare i norra zonen.
    Peltola jatkaa GBK:ssa 
Hyökkääjä Timo Peltola jatkaa myös ensi kauden GBK:ssa. Peltola pelasi viime kaudella 14 peliä GBK:n hyökkäyksessä tehden niissä 10 maalia. Timo valittiin myös Ykkösen pohjoislohkon heinäkuun pelaajaksi.
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
02.01. Kainu kvar i GBK 
GBK och yttermittfältaren Pekka Kainu kom överens om fortsatt spel för Kainu i GBK. Pekka Kainu, som fått sin fotbollsuppfostran av Vetelin Urheilijat, gjorde under förra säsongen fyra mål för GBK. Kontraktet är ett-årigt.
GBK:s representationslag börjar träningssäsongen den 11 januari. Första träningsmatchen spelas mot Öja-73 den 8:e februari.
    Kainu jatkaa GBK:ssa 
GBK ja laitahyökkääjä Pekka Kainu pääsivät tänään sopimukseen ensi kaudesta. Vetelin Urheilijain kasvatti Pekka Kainu teki viime kaudella neljä maalia GBK:lle. Sopimus on yksivuotinen.
GBK:n edustusjoukkueen harjoitukset alkavat tammikuun 11 päivä. Ensimmäinen harjoituspeli on Öja-73:a vastaan helmikuun 8.s päivä.
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
30.12. Karhu kvar i GBK 
GBK och Tero Karhu kom överens om kontrakt för nästa säsong. Tero Karhu är en 20-årig mittfältsspelare.
    Karhu jatkaa GBK:ssa 
GBK ja Tero Karhu pääsivät tänään sopimukseen ensi kaudesta. Tero Karhu on 20-vuotias keskikenttäpelaaja .
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
21.12. Hellsten kvar i GBK 
Kenneth Hellsten, 20, och GBK kom överens om fortsatt spel i GBK. Kontraktet är 1+1 år. Hellsten spelade i fjol i alla GBK:s matcher och hörde till de bärande krafterna i GBK. Ligaklubbarna var också intresserade av Hellsten, bl.a. Jaro testade GBK:s hårt spelande stopper.
Peter Finell är GBK:s assisterande lagledare under nästa säsong.
    Hellsten jatkaa GBK:ssa 
Kenneth Hellsten, 20, ja GBK pääsivät tänään sopimukseen ensi kaudesta. Sopimus on luonteeltaan 1+1 vuotta. Hellsten pelasi viime kaudella kaikissa GBK:n otteluissa ja oli joukkueen kantavia voimia. Hellstenistä oli kiinnostunut myös liigaseurat, m.m. Jaro testasi GBK:n kovaa pelaavaa Hellsteniä.
Peter Finell on GBK:n ensi kauden avustava joukkueenjohtaja.
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
14.12. Koppinen kvar i GBK, Hakola målvaktstränare 
Joni Koppinen blev den 8:e kontraktsspelaren i GBK. Joni är 21 år och trivs bäst som försvarsspelare.
Olli Hakola, som förra säsongen tränade damernas rep.lag, blir målvaktstränare för herrarnas rep.lag.
Kontraktsförhandlingar fortsätter med många fjolårsspelare, men med många nya spelare underhandlas. Nämnas kan Ville Laakkonen (VPS), Jukka-Pekka Kivimäki (TP-Seinäjoki) och Markus Stenvall (Öja-73)
    Koppinen jatkaa GBK:ssa, Hakola maalivahtivalmentajaksi 
Joni Koppisesta tuli GBK:n 8:s sopimuspelaaja. Joni on 21 vuotias puolustuspään pelaaja.
Olli Hakola, joka viime kaudella valmensi naisten edustusjoukkuetta, siirtyy miesten edustusjoukkueen maalivahtivalmentajaksi.
Sopimusneuvottelut jatkuvat usean viime kauden pelaajan kanssa, mutta myös usean uuden pelaajan kanssa neuvotellaan. Niistä mainittakoon Ville Laakkonen (VPS), Jukka-Pekka Kivimäki (TP-Seinäjoki) ja Markus Stenvall (Öja-73).
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
03.12. Uusimäki till GBK / Uusimäki GBK:hon 
Markus Uusimäki, 19, on GBK:n uusin sopimuspelaaja. Uusimäki on KPV-j:n kasvatti ja siirtyy GBK:hon kaksivuotisella sopimuksella. Markus on 183 cm pitkä keskikenttäpelaaja ja pelasi viime kaudella lähinnä KPV-j:n A-junioreissa.
    [GBK, Tom Engberg, GBK:n manageri ja joukk.johtaja]
02.12. Paavolainen till GBK / Paavolainen GBK:hon 
Tuomo Paavolainen flyttar över från KPV-j till GBK. Paavolainen, som studerar i Karleby, är 22 år, 175 centimeter lång och väger 72 kilo.
- Vi behövde en skicklig mittfältare och roligt förstås att en sådan hittades från vår egen stad, kommenterar GBK-managern Tom Engberg. - Tuomo är en spelare som kan spela både som offensiv och defensiv mittfältare.
Paavolainen började spela fotboll som 6-7 åring. Under alla dessa femton år har han representerat KPV och KPV-j. Som 16-åring ingick han i landslagstruppen och deltog på flera läger. - Spel i division I lockade mig till GBK. Det var en stor orsak varför jag valde att byta förening. Ettan är helt annat än tvåan. Dessutom känner jag till en del av spelarna i GBK, säger Tuomo Paavolainen.
Under en säsong har han tidigare varit i ettan, nämligen säsongen då KPV-j tränades av Olli Mäntylä. - En knäskada förstörde den säsongen, minns han.
Nu är han redo för nya utmaningar på ettans nivå. Hans favoritspelplats är mittfältet.
Yngre brodern Teppo Paavolainen spelar i KPV-j. Hans senaste säsong stördes av en knäskada. Ingen överraskning att både Tuomo och Teppo haft problem med skador. Pappa Olavi "Olle" Paavolainen hade också oturen att ofta vara skadad. Nämnas kan att Olle spelade två A- och sju ungdomslandskamper. 
    [Norra Sporten]
25.11. Kähkölä till GBK / Kähkölä GBK:hon 
Sami Kähkölä, som de senaste fem åren spelat i KPV-j, flyttar över till division I-laget Gamlakarleby Bollklubb. Kähkölä och GBK kom igår överens om ett 2-årskontrakt.
Sami Kähkölä, 30 år och två veckor, har en gång tidigare spelat i GBK. Det var säsongen 1996 i division I och med Michael Käld som tränare. - En spelare från det laget finns fortfarande med, nämligen Gennadi Judin. Då var han ännu en ung kille, småler Sami. 
Efter den här säsongen har några föreningar kontaktat Kähkölä. Han var till och med på väg att trappa ner.
- Ifjol tränade vi mycket bra med Kaj Lyyski. Han fick mig i bra form och jag njöt av spelandet. När GBK:s Tom Engberg tog kontakt blev jag strax intresserad. Det här var inget svårt val och blir en intressant ny utmaning, säger Sami Kähkölä som första gången i sin långa karriär gjorde ett 2-årigt kontrakt.
I höstas har Sami också diskuterat med GBK-tränaren Grigorij Jevtutjenko. Sami själv tycker att han passar bra i tränarens spelstil. Han ser fram emot en intressant säsong. - Det blir tuffa matcher, en hård säsong, men också intressant. Det blir 26 seriematcher. Jag försöker jobba hårt och göra mitt bästa för laget, säger Kähkölä.
Sami Kähkölä inledde sin fotbollskarriär i KPS där han spelade i femton år. 1996 spelade han i GBK och efter det två år i TP-Seinäjoki. De senaste fem åren har han representerat KPV-j.
I Seinäjoki spelade han tio ligamatcher. Ligasäsongen förstördes av en knäskada. 60 division I-matcher och över 100 division II-matcher har han bakom sig. 
Division III spelade Sami med KPS säsongen 1991-93.
    [Norra Sporten]
Gamlakarleby Bollklubb